piątek 19 sierpnia 2022

Artykuł znajduje się poniżej pod naszym twitterem i facebookiem. Prosimy polub nas na twitterze i facebooku, natomiast aby przeczytać artykuł skroluj w dół.

Tymczasem na Twitterze:

Widzieliście już nowy film akcji Netflix o zbuntowanych agentach CIA? Jeśli nie to podrzucamy recenzję Gray Man

https://www.czasfinansow.pl/recenzje-5-lorem-ipsum-lorem-ipsum/

Co nowego w temacie największego życiowego osiągnięcia Mariusza Błaszczaka - płotu

https://www.czasfinansow.pl/plot-blaszczaka-straz-graniczna-raportuje-zaawansowany-stan-prac/

Chyba boli, że Błaszczak ma swój Płot, a Mariusza największym osiągnięciem zawodowym ciągle jest ułaskawienie? Dziś próbował ogrzać się w blasku Płotu Błaszczaka, ale coś nie pykło…

https://www.czasfinansow.pl/szef-mswia-mariusz-kaminski-probuje-ukrasc-chwale-mariuszowi-blaszczakowi-nieskutecznie-plot-blaszczaka-ma-jednego-tworce/

Tymczasem na Facebooku:

Złamanie RODO w ZUS: Wyciek danych osobowych osób chorych!

10 233 odsłon
10K

Reklama #11

Reklama #12

Reklama #12

Jak poinformował portal prawo.pl w ZUS doszło do ogromnego wycieku danych osobowych osób chorych i ubezpieczonych. CzasFinansow.pl informował w swoich reportażach jak wrocławscy pracownicy ZUS naruszają RODO w zakresie przetwarzania danych osobowych i wysyłania pism na fałszywe adresy. Teraz okazuje się, że afera, którą wykryła nasza redakcja ma charakter ogólnopolski i jest już pod kontrolą Urzędu Ochrony Danych Osobowych!

Sprawdź, czy przypadkiem Twoich danych osobowych, PESELU oraz adresu, Zakład Ubezpieczeń Społecznych nie wysłał na fałszywy adres. Chodzi o wysyłkę PIT11-A, który ZUS wystawia i wysyła wszystkim, których w minionym roku wypłacał jakiekolwiek świadczenie L4. ZUS nie dba o bezpieczeństwo wysyłanych danych więc wysyła je listem zwykłym, a więc każdy kto ma dostęp do skrzynki na listy może poznać dane osobowe. Jeśli trafią one w ręce nieuczciwej osoby to możliwe jest zagrożenie, że z winy ZUS zaciągnięte zostaną chwilówki i inne zobowiązania.

Jeśli chorowałeś w 2020 roku i ZUS wypłacił ci jakąkolwiek kwotę to redakcja radzi, abyś sprawdził czy ZUS wysłał ci PIT11-A z danymi osobowymi na prawidłowy adres i listem poleconym. Jeśli Zakład wysłał Twoje dane osobowe na dobry adres, ale listem zwykłym, to rekomendujemy, byś rozważył złożenie skargi do Urzędu Ochrony Danych Osobowych na możliwość naruszenia RODO na Twoją szkodę ze względu na nienależycie bezpieczne przetwarzanie Twoich danych osobowych przez dany oddział ZUS.

ZUS od lat łamie RODO wysyłając dane osobowe i pisma na fałszywe adresy, w dodatku listem niepoleconym

W naszym artykule opisaliśmy historię naszego czytelnika, któremu Naczelnik Marcin Madaliński z wrocławskiego ZUS oraz kilku pracowników niższego szczebla tego oddziału Zakładu wysyłało pisma z danymi osobowymi na fałszywe adresy.

W podejrzeniu naszego czytelnika chodziło o to, że ZUS miał intrygę, aby wysłać pismo z terminem zawitym na adres co do którego miał przekonanie, że chory tam nie mieszka. Po dwóch awizach biegłby termin na wniesienie sprzeciwu, a po jego przekroczeniu decyzja stałaby się prawomocna i ubezpieczonemu nie przysługiwałoby już odwołanie się od nieuczciwej i niesprawiedliwej w jego ocenie decyzji do Sądu Okręgowego Wydziału Pracy i Ubezpieczeń Społecznych. Na szczęście czytelnik został poinformowany przez osoby tam mieszkające, że jest do niego awizo.

Skąd Naczelnik Marcin Madaliński z wrocławskiego ZUS wziął adres? Zlekceważył wnioski osoby fizycznej o zmianę i aktualizację jej danych osobowych, w tym danych adresowych złożonych na formularzach do wrocławskiego ZUS oraz zlekceważył, że ubezpieczony zaktualizował kilka tygodni przed wysłaniem przez ZUS mu pisma swoje dane osobowe w ZUS PUE.

Poszedł za to do innego wydziału, gdzie jego znajomy – inny Naczelnik – udostępnił mu teczkę ze zwolnieniami lekarskimi jakie nasz czytelnik dostarczał w trakcie swojej choroby wiele miesięcy wcześniej. Następnie wybrał sobie jeden z adresów, który widniał na L4 i tam wysłał pismo z decyzją administracyjną.

Czytelnik nie ufał pracownikom ZUS i podejrzewał, że mogą próbować go oszukać. Dlatego uprzedził mieszkańców wszystkich miejsc, w których w przeszłości mieszkał, aby dali mu znać jakby jakiś pracownik Zakładu znów próbował go oszukać. Gdy dostał informację o awizo to zdążył wysłać odwołanie i teraz Sąd rozstrzygnie czy decyzja ZUS była słuszna, czy wynikiem złamania prawa, a być może nawet przestępstwa. Nie mniej jednak powiadomił Urząd Ochrony Danych Osobowych o złamaniu RODO oraz prokuraturę o możliwości popełnienia na jego szkodę przestępstwa z art 107 RODO. Sprawy są w toku.

Więcej na temat tej historii pisaliśmy w poniższym artykule:

https://www.czasfinansow.pl/zus-oszukuje-ubezpieczonych-wysylajac-im-pisma-na-fikcyjne-adresy-albo-wezwania-z-terminami-zawitymi-listem-zwyklym/

Media ujawniają wyciek danych z ZUS na ogromną skalę!

Portal prawo.pl donosi, że odkryli wielką aferę związaną ze złamaniem RODO przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych. Okazuje się, że historia, którą zgłosił nam czytelnik to nie incydent, a praktyka ze strony pracowników ZUS i tej instytucji. Portal ujawnił, że ZUS w przynajmniej 291 przypadkach wysłał pisma z danymi osobowymi na fałszywe adresy przez co dostęp do tych danych osobowych mają osoby trzecie. Chodzi o PIT-11A, który ZUS wystawia wszystkim chorym, którym w minionym roku wypłacał świadczenie L4.

Zaistniało zatem 291 przypadków, w którym doszło do udostępnienia danych osobowych, w tym wrażliwych bo dane związane z chorobami są danymi wrażliwymi, osobom trzecim.

Dlaczego do tego doszło?

Może dlatego, że być może Zakład Ubezpieczeń Społecznych podchodzi bardzo frywolnie do Rozporządzenia RODO więc wysyła te dane osobowe listami zwykłymi, a nie poleconymi. To sprawia, że pismo ne trafia do rąk adresata tylko do skrzynki na listy. W ten sposób dostęp do danych osobowych, a w tym piśmie jest między innymi PESEL, mają osoby trzecie.

Prywatnej firmie za takie złamanie RODO grozi nie tylko prokurator, ale i kara finansowa ze strony Urzędu Ochrony Danych Osobowych do 5 milionów euro. Organom administracji publicznej grozi kara tylko do 100 tysięcy złotych.

ZUS zarejestrował 291 przypadków podejrzeń naruszeń ochrony danych związanych z wysyłką formularzy PIT-11A (co stanowi zaledwie 0,02 proc. wysłanych formularzy tego typu). – W każdym z tych przypadków konieczne jest przeprowadzenie szczegółowego postępowania wyjaśniającego, aby móc jednoznacznie potwierdzić, czy doszło do naruszenia ochrony danych osobowych i ustalić przyczynę oraz okoliczności, w jakich doszło do incydentu – poinformował Zakład – poinformował portal prawo.pl ZUS

Dziennikarze Prawo.pl zapytali ZUS kto odpowiada za to, że w systemie informatycznym ZUS nieaktualne były dane świadczeniobiorców.

W odpowiedzi poinformowano redakcję, że za aktualizację danych adresowych odpowiada klient. – Dane adresowe, zapisane w systemie Zakładu, pochodzą z dokumentów przekazywanych przez klientów – twierdzi ZUS.

Redakcja poddaje w wątpliwość prawdziwości tych twierdzeń. Być może są one medialną odpowiedzią, która ma rozmyć ewentualną odpowiedzialność ZUS za złamania RODO. Historie, do których dotarła nasza redakcja dają przynajmniej uzasadnione podstawy by wątpić w szczerość tego wyjaśnienia.

Sytuacja z wrocławskim ZUS, który zamiast korzystać z bazy danych ZUS PUE oraz z własnym baz danych decydują się by lekceważyć dane adresowe podane przez płatników składek lub samych ubezpieczonych, a następnie sami wybierają inne adresy by tam wysyłać dane osobowe lub decyzje administracyjne dowodzą, że bardziej prawdopodobnym jest złamanie RODO przez ZUS niż wina zrzucana na osoby, których dane dotyczą.

Tym bardziej, że przecież Urząd Ochrony Danych Osobowych oraz prokuratury prowadzą właśnie w tych zakresach, ale również i innych, postępowania administracyjne i śledztwa.

Jednocześnie Zakład zapewnił, że traktuje ochronę danych osobowych priorytetowo i dopełnia niezwłocznie wszelkich obowiązków wynikających z przepisów RODO. – Według stanu na dzień 8 marca zgłosiliśmy do Urzędu Ochrony Danych Osobowych 22 przypadki naruszeń dotyczących skierowania formularzy PIT-11A z tytułu wypłacanych w roku 2020 zasiłków na nieaktualne adresy zamieszkania świadczeniobiorców. Podkreślamy, że każde podejrzenie naruszenia ochrony danych osobowych wymaga oddzielnego postępowania wyjaśniającego. Dopiero po jego przeprowadzeniu i faktycznym stwierdzeniu naruszenia, następuje zgłoszenie do Prezesa UODO – czytamy w przekazanej Prawo.pl odpowiedzi.

Czym innym są skargi składane na administratorów danych, a czym innym naruszenia ochrony danych, o których mowa w art. 33 RODO – przypomina Adam Sanocki, rzecznik prasowy UODO portalowi prawo.pl. Jak dalej wyjaśnia, skargę do UODO, która inicjuje postępowanie administracyjne, może złożyć każdy, kto ma wątpliwości czy administrator właściwie postępuje z jego danymi osobowymi, w tym przestrzega jego praw. Szczegółowe informacje na temat składania skarg znajdują się na stronie internetowej UODO. Z kolei naruszenie ochrony danych osobowych to sytuacja, w której doszło do przypadkowego lub niezgodnego z prawem zniszczenia, utracenia, zmodyfikowania, nieuprawnionego ujawnienia lub nieuprawnionego dostępu do danych osobowych, a więc np. ich wycieki. I zgodnie z art. 33 RODO w przypadku części takich incydentów administrator danych osobowych ma obowiązek powiadomić o tym organ nadzorczy.

Urząd Ochrony Danych Osobowych już wcześniej miał skargi na wysyłanie przez ZUS pism na fałszywe adresy

Rzecznik Prasowy UODO dla potrzeb innego naszego artykułu przysłał nam zbiorczą informację w 2020 roku na temat postępowań prowadzonych wobec ZUS lub pracowników ZUS. Poniżej przypominamy tę odpowiedź w całości, gdyż dowodzi ona, że Zakład stosuje praktykę naruszania RODO i nikogo nie powinno dziwić, że do doszło do wycieku, który ujawnił portal prawo.pl

Zapytaliśmy Rzecznika UODO w jakich konkretnie oddziałach ZUS doszło do tych wycieków danych osobowych. Gdy tylko dostaniemy odpowiedź to ją opublikujemy w tym artykule.

Więcej na temat działań Urzędu Ochrony Danych Osobowych wobec Zakładu Ubezpieczeń Społecznych możecie przeczytać w naszym artykule, który znajduje się poniżej:

https://www.czasfinansow.pl/zus-na-celowniku-urzedu-ochrony-danych-osobowych-za-lamanie-rodo-i-bledy-przy-przetwarzaniu-danych/

Podejrzewasz, że ZUS naruszył RODO, albo źle przetwarza Twoje dane osobowe? Złóż skargę do UODO!

Jeżeli uważasz, że ZUS pod który podlegasz źle przetwarza Twoje dane osobowe, albo po przeczytaniu tego artykułu zauważasz w wyżej wskazanych zarzutach wobec ZUS podobieństwo do Twojej sytuacji to nie zwlekał i złóż za pośrednictwem poczty polskiej skargę do Urzędu Ochrony Danych Osobowych. To nic nie kosztuje.

Zbierz wszystkie dowody. Są nimi wszystkie pisma jakie od ZUS otrzymałeś, ale także pisma jakie Ty do ZUS wysyłałeś. Opisz swoje zarzuty i wskaż oddział ZUS, który zawinił oraz wskaż z imienia i nazwiska pracowników tego oddziału, którzy Twoje dane przetwarzali i podpisali się na pismach. Urząd przeanalizuje Twoje zgłoszenie i jeśli uzna, że opisana sytuacja rzeczywiście może świadczyć o nieprawidłowościach to zobowiąże ZUS do złożenia wyjaśnień. Po zakończeniu swojej pracy Urząd na piśmie powiadomi Cię o swoich ustaleniach i podjętej decyzji. W razie wykrycia naruszeń RODO Urząd może nałożyć karę nawet do 100 tysięcy złotych na ZUS.

Adres Urzędu Ochrony Danych Osobowych: ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa

Inne artykuły o ZUS znajdziesz poniżej.

https://www.czasfinansow.pl/tylko-w-czas-finansow-na-wroclawski-zus-wplywaly-zawiadomienia-o-przestepstwach-zarowno-na-instytucje-jak-i-na-pracownikow/
https://www.czasfinansow.pl/zus-mobbing-molestowanie-seksualne-oraz-proby-samobojcze-pracownikow-tak-twierdzi-nasz-informator-z-20-letnim-stazem-pracy-jako-inspektor-kontroli-w-zakladzie/
https://www.czasfinansow.pl/zus-usmiercil-kobiete-tlumaczy-sie-ze-przez-pomylke-ale-czy-mozna-zus-owi-wierzyc-co-na-to-urzad-ochrony-danych-osobowych/
https://www.czasfinansow.pl/wroclawski-zus-kolejny-raz-przylapany-na-oszukiwaniu-i-nekaniu-chorych-pieniedzy-za-l4-z-maja-we-wrzesniu-raczej-nie-zobaczysz/
https://www.czasfinansow.pl/zus-neka-udrecza-przesladuje-poniza-i-zniewaza-przedsiebiorcow-glownie-kobiety/
Co sądzisz na ten temat?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Powiązanie artykuły

Sąd o ZUS: znana sądowi praktyka naliczania przez Zakład odsetek jest błędna. Zostałeś wezwany do zapłaty odsetek? Sprawdź, czy nie jesteś naciągany!

Uwaga! Radca Prawny wrocławskiego ZUS Rafał Skarul podaje fałszywe adresy w odwołaniach przekazanych do Sądów!

GRZEGORZ BRAUN: ZUS to piramida finansowa

Urzędnik ZUS wysyłał pisma na fałszywy adres i podawał w nich nieprawdziwe dane. Sędzia Paweł Chodkowski: działanie zgodne z prawem

Kolejny wyciek danych osobowych w ZUS: Pracownica ZUS została zwolniona dyscyplinarnie

Tylko w Czas Finansów: na wrocławski ZUS wpływały zawiadomienia o przestępstwach, zarówno na instytucję, jak i na pracowników

Dyrektor ZUS we Wrocławiu Piotr Burtowski stracił stanowisko. Czy to pokłosie działań Urzędu Ochrony Danych Osobowych i Prokuratury?

ZUS będzie nękać przedsiębiorców, zgłaszających wnioski o zwolnienie ze składek, Skarbówką

Przestępcy z ZUS: Dyrektor gabinetu prezesa ZUS skazany za wyciek danych i przestępstwo urzędnicze!

Poprzednie
Następne

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

199 odsłon

Nękana przez przemocowców z ZUS Ilona Garczyńska robi zrzutkę na procesy ze swoimi prześladowcami.

ZUS uczciwie nęka zarówno kobiety w ciąży, ubezpieczonych mężczyzn, ale i też i swoich pracowników. Takiego nękania doświadcza też na własnej skórze przewodnicza Związku Zawodowego Związkowa Alternatywa w ZUS. Kobieta za walkę o prawa pracownicze, a także o to by wszystkie oddziały ZUS odstąpiły od złośliwego i uporczywego łamania praw swoich pracowników została zwolniona dyscyplinarnie – według ZUSU za mówienie nieprawdy o praktykach Zakładu – według pokrzywdzonych przez ZUS – za mówienie prawdy.

Mimo, że zgodnie z prawem jako przedstawiciel związków zawodowych była prawnie chroniona przed zwolnieniem to dla organu, który słynie z przekraczania uprawnień złamania praw związków zawodowych nie było problemem. ZUS przestrzega prawa wyłącznie na papierze, a prześladowane kobiety w ciąży, czy inne ofiary ZUS, niejednokrotnie swoich oprawców nazywają złośliwie Zakładek Usług Stalkerskich. Nic więc dziwnego, że gdy pracownik ZUS zaczął głośno mówić o nikczemnych praktykach organu rentowego to postąpiono z nią tak, jak z każdą inną nękaną przez ZUS kobietą – oczerniono i pozwano, aby ją psychicznie zniszczyć stalkerskimi procesami.

ZUS słynie z pomawiania, zniesławiania i mataczenia w procesach sądowych. Już w czerwcu 2019 roku portal Spider’s Web dotarł do byłych pracowników ZUS, którzy ujawnili, że Dyrektorzy oddziałów kazali im podawać do Sądów bezbronne kobiety w ciąży, ale też i innych ubezpieczonych, stawiając nieprawdziwe zarzuty. W jakim celu? Aby z pewnością psychicznie zadręczyć słabszą osobę. Jednak dziennikarze Spider’s Web twierdzą, że byli pracownicy ZUS otrzymywali polecenia by kierować sprawy do Sądów, aby ZUS zobaczył jak ich ofiara poradzi sobie na sali sądowej. To draństwo – alarmują czytelnicy skupieni na internetowych grupach “Pokrzywdzeni przez ZUS” i “Matki nękane przez ZUS”. Teraz Ilona Garczyńska na własnej skórze doświadcza tego, co przez lata praktykowali dyrektorzy oddziałów ZUS wobec słabszych kobiet, często w ciąży – będzie poniżana i oczerniana na sali sądowej przez ZUS.

Na szczęście dobre wychowanie, dobre maniery, etyka i przyzwoitość jest po stronie Ilony Garczyńskiej, a nie jej oprawców. Pokrzywdzeni przez ZUS mówią nam, że Ilona Garczyńska przez najbliższe lata będzie traktowana gorzej niż największa patologia społeczna przez ZUS, ale wierzą, że ostatecznie wygra procesy i to da jej podstawę do pozwania ZUSU i poszczególnych jej oprawców z ZUS o odszkodowania. Nękane matki i prześladowane przez ZUS kobiety w ciąży skupione w grupach internetowych bardzo jej kibicują.

Czy tak się stanie? Nasza redakcja będzie się przyglądać tym procesom i będzie je dla Was relacjonować!

Ilona Garczyńska walczyła o przyzwoitość, o dobre wychowanie, o dobre maniery, o etykę i dobrą reputację organu rentowego. Walczyła jako pracownik ZUS do samego końca, aby ZUS znów stał się instytucją zaufania publicznego, a nie organem przemocowym wobec słabszych kobiet, ale i wobec słabszych mężczyzn. Zapłaciła za swoją walkę o praworządność w ZUS najwyższą cenę – zwolnieniem dyscyplinarnym. Teraz musi zacząć nową walkę ze swoimi prześladowcami z ZUS. Nie tylko ją pozwali za ujawnienie prawdy o ZUS, ale także nękają i oczerniają w internecie.

Zupełnie tak, jak do naszej redakcji zgłaszały się ofiary pracowników różnych ZUS-ów, którzy zarzucali stalking, nękanie, stręczycielstwo, agresję, chamstwo, wyzwiska, zniewagi i łgarstwo ze strony dyrektorów ZUS.

Na procesy sądowej bohaterki wszystkich ofiar ZUS, zarówno klientów, jak i pracowników ZUS, rozpoczęła się zrzutka!

Jak wyjaśnia sama Ilona Garczyńska w opisie zrzutki:

Przede mną kolejna walka z ZUS. Tym razem o naruszenie dóbr osobistych.
ZUS zarzuca mi naruszenie jego dóbr osobistych poprzez mówienie o:

braku przetargu na 50 milionów złotych na systemy informatyczne,

ZUS odrzucił ofertę jednego z przedsiębiorców twierdząc m.in, że kwota 100zł za godzinę pracy pracownika jest za mała (!!!!)

mobbingu, przepracowaniu, zastraszaniu pracowników

ich nieudolności, kolesiostwie

za niskich płac

Będzie to już druga sprawa cywilna, pierwsza jest już w toku o przywrócenie do pracy po zwolnieniu dyscyplinarnym, które zgodnie z polskim prawem nie mogło nastąpić. Nie można zwolnić przewodniczącego związków zawodowych bez zgody Związku. ZUS pozbawił mnie źródła dochodu na wiele lat, sprawy w sądzie mogą trwać nawet 3-4 lata.

Jeśli chcecie wesprzeć Ilonę Garczyńską w jej walce o praworządny i przywrócenie uczciwości w ZUS to koniecznie wejdźcie na jej zrzutkę. Link dostępny jest tutaj: https://zrzutka.pl/99kmjs

Media od czerwca 2019 alarmują o nękaniu przez pracowników ZUS

O tym, ze ZUS ma reputację organu, który nęka kobiety media alarmuję od 2019 roku. Poniżej kilka losowych przykładów zarzutów nękania przez ZUS opisywane w różnych mediach:

  • 31 maca 2020 – Najwyzszyczas.pl pisze “ZUS nęka młode matki
  • 24 luty 2020 – wei.org.pl pisze “Zbyt często pan choruje, czyli uporczywe nękanie przedsiębiorcy
  • 18 luty 2020 – Wyborcza.biz pisze “ZUS nęka chorujących przedsiębiorców
  • 13 luty 2020 – Spidersweb.pl pisze “ZUS kontra matki. Wyroki sądów? Posłowie? Prezydent RP? Urzędnicy wiedzą lepiej
  • 10 luty 2020 – WysokieObcasy.pl pisze “Zus od miesięcy nęka matki. Więc ruszyły do Sejmu
  • 21 stycznia 2020 – Gazeta Lubuska pisze “Przedsiębiorcze kobiety kontra ZUS. Czy urząd w Zielonej Górze nęka osoby prowadzące działalność gospodarczą?
  • 16 stycznia 2020 – Nowiny.pl piszą “Matki konta ZUS: uprzykrza nam życie i nęka nas
  • 10 stycznia 2020 – Gazeta Wrocławska pisze “ZUS nęka kobiety za łączenie pracy z macierzyństwem
  • 9 stycznia 2020 – Money.pl pisze “Matki masowo nękane przez ZUS?
  • 8 stycznia 2020 – Sadeczanin.pl pisze “ZUS nęka przedsiębiorcze matki?
  • 7 stycznia 2020 – Fakty.Lca.pl pisze “Zus nęka przedsiębiorcze matki?
  • 3 stycznia 2020 – Dziennik Zachodni pisze “ZUS nęka matki? Niemy protest przed oddziałami ZUS
  • 24 czerwca 2019 – SpidersWeb.pl pisze “ZUS prześladuje pracujące matki? Kobiety skarżą się na intensywne kontrole

Do sprawy będziemy wracać!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Tymczasem na Twitterze:

Widzieliście już nowy film akcji Netflix o zbuntowanych agentach CIA? Jeśli nie to podrzucamy recenzję Gray Man

https://www.czasfinansow.pl/recenzje-5-lorem-ipsum-lorem-ipsum/

Co nowego w temacie największego życiowego osiągnięcia Mariusza Błaszczaka - płotu

https://www.czasfinansow.pl/plot-blaszczaka-straz-graniczna-raportuje-zaawansowany-stan-prac/

Chyba boli, że Błaszczak ma swój Płot, a Mariusza największym osiągnięciem zawodowym ciągle jest ułaskawienie? Dziś próbował ogrzać się w blasku Płotu Błaszczaka, ale coś nie pykło…

https://www.czasfinansow.pl/szef-mswia-mariusz-kaminski-probuje-ukrasc-chwale-mariuszowi-blaszczakowi-nieskutecznie-plot-blaszczaka-ma-jednego-tworce/

Tymczasem na Facebooku:

Zobacz nas YouTube:

Reklama #30

Reklama #15

Reklama #16

ALARM CZASFINANSÓW

Chcesz nam podsunąc temat na reportaż? Oszukał Cię urzędnik? ZUS Cię skrzywdził? Policja i Prokuratura zawiodły? Sąd wydał niesprawiedliwy wyrok? Chcesz zwrócić uwagę redakcji na jakąś konkretną sprawę? Chciałbyś, aby redakcja zainterweniowała społecznie w Twojej sprawie? Zgłoś nam ALARM!

Ostatnie artykuły