niedziela 5 lutego 2023

NA CZASIE:

Następne

Dyrektor ZUS we Wrocławiu Piotr Burtowski stracił stanowisko. Czy to pokłosie działań Urzędu Ochrony Danych Osobowych i Prokuratury?

24K odsłon
4K

Reklama #11

Reklama #12

Redakcja CzasFinansow.pl dotarła do informacji, że Prezes ZUS podjęła nagłą i niespodziewaną decyzję, aby z dniem 5 luty 2021 odwołać dyrektora ZUS we Wrocławiu Piotra Burtowskiego. Decyzja została podjęta 29 stycznia 2021 roku z terminem wykonania kilka dni później. Co było przyczyną?

CzasFinansow.pl jako pierwszy dotarł do tych informacji! Nie jest to typowe działanie ze strony ZUS. Prezes ZUS Gertruda Uścińska decyzję podjęła nagle i zdecydowała, że Piotr Burtowski musi zostać natychmiast pozbawiony stanowiska. Nie zdecydowano się by pełnił obowiązki dyrektora do czasu zakończenia procesu rekrutacji nowej osoby na to stanowisko.

Na czas odnalezienia właściwego kandydata na Dyrektora ZUS we Wrocławiu jego obowiązki pełnić ma Dyrektor ZUS z Bydgoszczy. Mariusz Jaroniewski, dyrektor ZUS w Bydgoszczy, który pełni obowiązki dyrektora ZUS we Wrocławiu wydaje się być specjalistą od wkraczania do pracy w sytuacjach, w których jego poprzednicy złamali prawo. Na stanowisku dyrektora oddziału w Bydgoszczy zastąpił bowiem Krzysztofa Bułkowskiego, który został odwołany z tej funkcji w ostatniej dekadzie września 2016 roku. Sprawa tego odwołania zakończyła się skandalem, gdyż Bułkowski twierdził, że wiceprezes ZUS Marcin Wojewódka złożył mu propozycję korupcyjną. Policja Wojewódkę zatrzymała w siedzibie ZUS i doprowadziła na przesłuchanie, ale prokuratorzy nie znaleźli w działaniach wiceprezesa znamion czynu zabronionego i zarzutów mu nie postawili. Efektem tej akcji były za to roszady w komendzie miejskiej – stanowiska stracili szef bydgoskich mundurowych insp. Piotr Stachowiak oraz jego zastępca mł. insp. Sławomir Szymański

Informacja o rekrutacji na stanowisko dyrektora wrocławskiego ZUS dostępna jest na stronie www organu rentowego. Została opublikowana 10 maja 2021.

Z informacji do których dotarła redakcja CzasFinansow.pl wynika, że Piotr Burtowski nie został zwolniony z pracy. Obecnie po stracie stanowiska dyrektora pełni obowiązki jednego z głównych specjalistów Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. Nie jest jednak znany dokładny zakres obowiązków.

Dolnośląskie media hucznie ogłaszały w 2018 roku, że Piotr Burtowski został dyrektorem wrocławskiego ZUS. Głośne objęcie stanowiska w 2018 i uciszane odwołanie w 2021 roku. Jakie mogą być tego powody? Czy można mówić o stracie stanowiska w niesławie?

Według naszych informatorów odwołanie Piotra Burtowskiego ze stanowiska może mieć coś wspólnego z licznymi postępowaniami jaki wrocławski ZUS ma w Urzędzie Ochrony Danych Osobowych w związku z naruszeniami RODO przez pracowników, ale i naczelników, którzy byli bezpośrednimi podwładnymi Burtowskiego. Może to również mieć związek z licznymi postępowaniami policyjnymi i prokuratorskimi, jakie prowadzone są nie tylko wobec ZUS jako podmiotu prawnego, ale wobec wielu jego pracownikom, którym zarzuca się przekraczanie uprawnień, niedopełnianie obowiązków, ale również działanie poza prawem, wbrew prawu i ze złamaniem prawa.

Osoby związane z wrocławskim ZUS anonimowo poinformowały nas, że obecnie ZUS w całej Polsce nie ma dobrej reputacji, szczególnie gdy wiceprezes ZUS oraz kilku naczelników i dyrektorów okazało się przestępcami, którzy mają zarzuty prokuratorskie, a nawet karne wyroki.

Decyzja o odwołaniu ze stanowiska Piotra Burtowskiego może mieć z tym związek taki, że zdecydowano się bez wzbudzania zainteresowania mediów i opinii publicznej zakończyć relacje z tym dyrektorem. Informatorzy twierdzą, że po cichu i szybko go odwołano, na jakiś czas zapewniono mu stanowisko specjalisty, na którym ma nie wzbudzać zainteresowania, a za kilka miesięcy ZUS się z nim rozstanie.

Nie udało się nam potwierdzić tych informacji, zatem ocenę ich wiarygodności pozostawiamy czytelnikom.

Czytelnicy CzasFinansow.pl zgłaszali się do naszej redakcji z prośbami o interwencję społeczną i dziennikarską w ich sprawach, gdyż czuli się pokrzywdzeni ich zdaniem bezprawnymi działaniami wrocławskiego ZUS.

Do tematu będziemy wracać.

Jeżeli jesteś zainteresowany artykułami o przestępcach zatrudnionych w ZUS to koniecznie przeczytaj nasze inne publikacje:

Czy miałeś do czynienia z dyrektorem ZUS we Wrocławiu Piotrem Burtowskim w swoich sprawach z Zakładem Ubezpieczeń Społecznych i czujesz się pokrzywdzony? Czy czujesz się skrzywdzony jego decyzjami lub innych Naczelników, albo pracowników ZUS? Chcesz podzielić się z nami swoimi uwagami, zarówno pozytywnymi jak i negatywnymi z tego postępowania? Być może masz uwagi dotyczące innego problemu z ZUS? Skontaktuj się z redakcją pod adresem email: redakcja@czasfinansow.pl

Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł to udostępnił go na swoim facebooku, a także polub nasz fanpage na facebooku. Kliknij tutaj.

Co sądzisz na ten temat?

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powiązanie artykuły

Czy opolanie to kapusie i donosiciele jak twierdzi ZUS?

ZUS doprowadza chorych do długów i śmierci? Zachorowali, a ZUS potraktował ich gorzej niż pracodawca, który nie wypłaca pensji.

ZUS: mobbing, molestowanie seksualne oraz próby samobójcze pracowników? Tak twierdzi nasz informator z 20 letnim stażem pracy jako inspektor kontroli w Zakładzie

Rząd oskarża mleczarzy o brak patriotyzmu bo kupują mleko za granicą, a sam sprowadza węgiel z Kolumbii i zleca wydruk kart do głosowania firmie z Berlina

Przestępcy z ZUS: CBA kieruje zawiadomienie do prokuratury na byłego prezesa ZUS, członka zarządu, dyrektora i naczelnika

Przestępcy z ZUS: kolejne przestępstwo pracowników ZUS na przetwarzaniu danych osobowych

Tylko w CzasFinansów: ZUS kłamał co do terminowości wypłat L4. Ludzie czekali po 90-180 dni na wpłatę świadczenia chorobowego w 2020 roku. Mamy na to dowody!

Wojciech Andrusiewicz okłamał całą Polskę. Zapewniał powagą nazwiska, że Skarb Państwa na aferze respiratorowej nie straci ani złotówki. Stracił.

ZUS nęka związki zawodowe pozwami i oskarżeniami o zniesławienie. Dlaczego Dominik Wojtasiak z ZUS ukrywa przed opinią publiczną kwoty wydane z pieniędzy publicznych?

Następne

210 odsłon

ZUS: 3,1 miliona działalności gospodarczych na PUE dostanie informację o stanie konta płatnika składek

Ponad 3,1 mln płatników składek może oczekiwać informacji o stanie rozliczeń na ich kontach za 2022 rok. ZUS właśnie rozpoczął ich przekazywanie. “Wiadomość będzie zamieszczona na profilach płatników składek na PUE ZUS” – ogłosił 10 stycznia 2023 roku rzecznik organu rentowego Paweł Żebrowski.

Rzecznik ZUS przekazał w komunikacie, że dzięki informacji na PUE ZUS płatnik, który rozliczał i wpłacał składki w 2022 r. dowie się, czy na jego koncie w ZUS jest nadpłata, niedopłata, czy też saldo zerowe.

Artykuł powstał dzięki naszym czytelnikom, którzy zwracali się do redakcji CzasFinansów.pl w tej sprawie. Jak również dzięki społeczności Pokrzywdzeni przez ZUS oraz Matki kontra ZUS których członkowie pisali do nas w sprawach ZUS. Dziękujemy za wskazówkę, bez waszej społeczności ten artykuł by nie powstał. Jednocześnie zachęcamy do kliknięcia na nazwy społeczności gdyż są to odnośniki do grup facebook – każdy pokrzywdzony przez ZUS, albo szukający pomocy w swoim problemie z organem rentowym może dołączyć i znaleźć tam pomoc i wsparcie innych ofiar, ale i radców prawnych i adwokatów wyspecjalizowanych w ochronie słabszych przed Zakładem Ubezpieczeń Społecznym. Jeśli natomiast czujesz bezradność i chciałbyś, aby nasza redakcja w ramach interwencji dziennikarskiej, anonimowo, opisała Twoją historię to napisz na nasz email: redakcja@czasfinansow.pl prosimy również o kontakt, jeśli prokuratura wszczęła dochodzenie lub śledztwo wobec ZUS po Twoim zgłoszeniu na Zakład Ubezpieczeń Społecznych lub jego pracowników. Opiszemy tę historię.

“Podamy również, w jakiej wysokości płatnik przekazał wpłaty w roku 2022 i jakie należności rozliczyliśmy tymi wpłatami. Płatnicy, którzy spłacają zadłużenie w ratach, otrzymają informację o kwocie, która pozostała jeszcze do spłaty”

Masz dług. ZUS Cię wykluczy z ubezpieczeń.

“Warto znać swoje bieżące finanse. Bez tej wiedzy trudno prowadzić biznes. Dlatego taka informacja jest przesyłana płatnikom. W przypadku zaległości z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne, prowadzący działalność musi liczyć się z tym, że zostanie z tego powodu wykluczony z ubiegania się o udzielenie zamówienia publicznego. Warunkiem uczestniczenia w przetargach jest bowiem brak zaległości z tytułu składek na ubezpieczenia”

Masz dług? Niby możesz spłacić w ratach.

“Jeżeli płatnik nie jest w stanie jednorazowo spłacić zadłużenia, powinien złożyć wniosek o rozłożenie spłaty zadłużenia na raty. Więcej informacji na ten temat udzieli każdy doradca ds. ulg i umorzeń. Doradca przedstawi najkorzystniejsze warunki spłaty zadłużenia, pomoże wypełnić wniosek i skompletować niezbędne dokumenty. Niewielkie zaległości można również spłacić przez zwiększenie bieżącej wpłaty wraz z naliczonymi odsetkami za zwłokę”

Zwrócił uwagę, że w przypadku nadpłaty płatnik może pomniejszyć kwotę bieżącej wpłaty w najbliższym terminie płatności bieżących składek. “Może też wystąpić z wnioskiem o jej zwrot (wniosek RZS-P). Nadpłatę zwrócimy wyłącznie na numer rachunku bankowego, który jest zapisany na koncie płatnika w ZUS” – dodał Żebrowski.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Tymczasem na Twitterze:

Tymczasem na Facebooku:

Zobacz nas YouTube:

Reklama #30

Reklama #15

Reklama #16

ALARM CZASFINANSÓW

Chcesz nam podsunąc temat na reportaż? Oszukał Cię urzędnik? ZUS Cię skrzywdził? Policja i Prokuratura zawiodły? Sąd wydał niesprawiedliwy wyrok? Chcesz zwrócić uwagę redakcji na jakąś konkretną sprawę? Chciałbyś, aby redakcja zainterweniowała społecznie w Twojej sprawie? Zgłoś nam ALARM!

Ostatnie artykuły